nevenactiviteiten

curriculum

contact

kwetsbaar en toch sterk

exposities

werk van collega's

www.

wieketerpstra.

blogspot.com

Wir bauen eine Stadt
P
Persbericht   Wir bauen eine Stadt  
 
Van 22 oktober t/m 13 november 2011 wordt in de Tuingalerie van Pulchri Studio een tentoonstelling gehouden met als thema “Wir bauen eine Stadt” .
Kunstenaarleden en kunstlievende leden van Pulchri Studio, alsmede derdejaars studenten interieurarchitectuur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten nemen deel aan deze manifestatie. De kunstenaars exposeren twee- en driedimensionale objecten, als model, tekening maar ook sculpturen, aquarellen en schilderijen.  

Om te verduidelijken wat wij hiermee beogen een kleine historische verkenning.
Nederzettingen ontstonden in de loop der millennia vanuit verschillende drijfveren en opvattingen, soms informeel, vanuit religie of filosofie, meestal echter erg pragmatisch. Gedurende alle tijden speelden utopieën een stimulerende rol, soms hadden kunstenaars enige invloed op aanleg en groei van steden.  
Voorbeelden van etruskische nederzettingen vertonen een prachtige beeldende ruimtelijke ordening. In de buurt van het Italiaanse Bologna ligt op dertig kilometer afstand het monument Marzabotto. De helaas slechts als ruďne bewaarde stratenpatronen laten een streng geometrische orthogonale structuur zien, opgebouwd vanuit een bolvormige steen met een gegraveerd kruis, georiënteerd op de vier hemelsrichtingen.
Een replica in staal laat de oorsprong van dit subtiele stelsel tot op de dag van vandaag zien. Amsterdam staat wereldwijd bekend om zijn karakteristieke grachtengordel. Historici schrijven dit toe aan het streven naar interessante ruimtelijke continuďteit en lichteffecten. Dat is een gevolg van de aanleg, maar niet de oorsprong. Die is gelegen in de behoefte aan een goede doorspuiing van de grachten op een natuurlijke wijze van de Amstel naar het IJ. De prachtige ruimtelijke beslotenheid en voortdurende veranderingen in belichting zijn dan een mooie bijkomstigheid.
Nederland kent nog een niet uitgevoerd voorbeeld van poëtische stedenbouw en wel een studie uit 1986 van de Amsterdamse kunstenaar Rik van Dolderen.
Voor Rotterdam ontwierp hij een uitbreiding waarin beeld en betekenis een grote rol spelen. Hij behaalde daarmee een gouden medaille van de Prix de Rome voor de stedenbouw en landschapsarchitectuur.
In de praktijk vindt men deze uitgangspunten vrijwel niet meer terug, vandaar de manifestatie en tentoonstelling “Wir bauen eine Stadt”, een risicovolle maar ongetwijfeld stimulerende onderneming. Een prachtig ensemble van mooie beelden, herkenbaar en betekenisvol.   Curator van deze tentoonstelling is Rainer Bullhorst.
 
De opening zal worden verricht op 22 oktober om 17.30 uur door Fons Elders, emeritus hoogleraar oosterse filosofie.  

Pulchri Studio – Lange Voorhout 15 – 2514 EA Den Haag – tel: 070- 346 17 35 -
www.pulchri.nl Geopend di. t/m zo. 11.00-17.00 uur

 
Hierboven Pulchri (2011) van onderaf gezien...
 en het Lange Voorhout rond 1600 meer huizen sluit venster